Sinds 1936

Werk van den Akker Moerbeke-Waas opgericht in 1936


Gerard Vervaet               Erevoorzitter Werk van den Akker Moerbeke-Waas
 Ruim 30 jaar voorzitter geweest en nu op zijn 85 nog steeds actief tuinier. Hij is zelfs één van de weinigen die zijn blokje nog zelf omspit.
Brief die Gerard voorlas toen alle bestuursleden van de verschillende afdelingen van  het verbond Gent te gast waren in het Parochiecenter ter gelegenheid van een Gewestvergadering. 

4 april 1998
Geachte bestuur en dames en heren bestuursleden uit de verschillende afdelingen,
De voorzitter van het verbond Gent, de heer Colman, die zich verontschuldigd daar hij op het nationaal niveau moest aanwezig zijn, heeft mij gevraagd de werkwijze van onze vereniging uiteen te zetten.
Wel beste bestuursleden, het is de eerste maal dat ik weet dat er sinds ons ruim 60 jarig bestaan in Moerbeke een Gewestvergadering plaatsvind.
Nu is Moerbeke zeker bekend als de suikergemeente met bijna 4000 ha grond, is een landelijke gemeente. Buiten de suikerfabriek is er geen industrie, in de landbouw door de ruilverkaveling zijn er enkel kleine bedrijven, daarnaast nog enkele grote bloemenbedrijven zoals Floriac, World bubs, Goossens, Devrieze en Vermeire.
En nu over Het werk van den akker, het was in de jaren dertig toen het ook crisis was en zeer lage lonen, de gemeente kreeg contact met het Gewest Gent om ook in Moerbeke iets te doen voor de arbeiders met grote gezinnen.
Men maakte grond vrij over de Moervaart, waar de vuilkar zijn afval stortte. Boven die vuilnis werd goeie grond opgevoerd en het werk van den akker was gedoopt.
Het was op 19 februari 1936 dat de Kleine Landeigendom Moerbeke-Waas een gunstig voorstel deed om 1 ha grond in de Tragelmeersen te verkopen voor de duur van 100 jaar zonder winst gevend doel
met een schappelijke jaarpacht + grondlasten en verteringslasten.
En op 14 maart 1936 verscheen het in het staatsblad onder nr 478 en de nieuwe v.z.w was opgericht.
Tijdens de oorlog 40-45 kende de beweging een enorme bloei met meer dan 200 leden. De akker was te klein om aan al de aanvragen te voldoen, ook de kleine landbouwers sloten zich aan, want door de samen aankoop van vroege aardappelen, kon men langs de coöperatie plantgoed krijgen van de Duitsers, want het werk van den akker is gegroeid vanuit Duitsland en Engeland in het begin van deze eeuw.
Na de oorlog verminderde het ledenaantal en de 1 ha grond werd te groot. De helft werd verhuurd aan een kleine landbouwer. Van 200 leden zakte het snel naar 100 en nu zijn er nog een 25 tal leden die stuk voor stuk hun uiterste best doen.
De grootte van de percelen varieert van 100 tot 300 m2. De prijs bedraagt 1,50 frank de m2.
Er is een gezamenlijke sproeier, kruiwagen en zeis. De gezamenlijke afvoer gracht van het water laten wij doen  door een loonwerker- welke aan de leden geen frank kost.
U ziet geacht bestuur, als kleinste afdeling doen wij ook ons best, maar we zijn ons verbond altijd trouw gebleven door aanwezig te zijn op de jaarlijkse vergadering.
Onze leuze is " een gezonde geest in een gezond lichaam ".
Met ons verjongd bestuur, Chris Van Cronenburg, Paul de Brabander, Emanuel Ferreman, Gustaaf Heye, Eddy Clauwaert en ikzelf, staan wij borg voor de toekomst en voor onzen akker
Ik dank u
Gegroet


Op onderstaande foto de stichters van "het werk van den akker" in 1936

Vlnr Hubert Swartelé, Alois Van Hove, Emiel Bracke, Frans Versijp en Joseph Michiels
Zittend: Jerome De Meulenaere, August Plasschaert (voorzitter) en Jozef De Schepper




Geen opmerkingen:

Een reactie posten